Kaza Namazı Hesaplama
09 Temmuz 2024

Kaza Namazı Hesaplama


Kaza namazı, kişinin buluğ çağına erdiği veya Müslüman olduğu vakitten itibaren, içinde bulunduğu zamana kadar geçen süre baz alınarak hesaplanır. Bu hesaplama, eksik kalan namaz borçlarının belirlenmesi ve telafi edilmesi açısından önemlidir.

Kaza Namazı Nedir?

Nisa Suresi 103. Ayeti Kerimede Allah Azze ve Celle şöyle buyurmuştur: "Namazı kıldıktan sonra, Allah'ı ayakta iken, otururken, yan yatarken de anın. Emniyete kavuştuğunuzda, namazı gereğince kılın. Namaz şüphesiz, inananlara belirli vakitlerde farz kılınmıştır." Namaz, günde beş vakit olarak kılınır.

  • Sabah Namazı: 2 sünnet + 2 farz = 4 rekâttır.
  • Öğle Namazı: 4 ilk sünnet + 4 farz + 2 son sünnet = 10 rekâttır.
  • İkindi Namazı: 4 sünnet + 4 farz = 8 rekâttır.
  • Akşam Namazı: 3 farz + 2 sünnet = 5 rekâttır.
  • Yatsı Namazı: 4 ilk sünnet + 4 farz + 2 son sünnet + 3 vitir vacip = 13 rekâttır.

Sadece farz rekâtlar ve vitir vacibin kazası kılınır.

Müslüman olup, aklı selim ve buluğa ermiş herkes için günde beş vakit namaz kılmak farzdır. Namazı özürsüz olarak kılmayıp kazaya bırakmak büyük günahtır. Kişi kaza namazını kılarak sadece borcunu ödemiş olur; ayrıca mutlaka af dilemeli ve tövbe etmelidir. Kaza namazları kılarken vakit namazlarının sünnetini kesmemeli. Kaza namazı kılarken niyetimiz, eksik olan vakitleri tamamlayıp borcumuzu ödemek, zamanında kâmil bir şekilde eda edemediğimiz namazı kamilleştirmektir. Başka bir vakit namazının kamilleştiren sünnet namazını kılmayıp yerine kaza namazı kılmak daha evladır. Değerli vaktimizin kıymetini bilmeli ve bir an önce Rabbimize olan borcumuzu ödemeliyiz. Vaktinde kılmadığımız farz namazın kazasını kılmak farz, vacip namazın kazasını kılmak ise vaciptir. Sünnet namazlarına gelince; gün içerisinde kılınamayan sabah namazının sünneti hariç, sünnet namazlarının kazası gerekmez.

Sabah Namazının Gün İçerisinde Kazası

Sünneti ile birlikte sabah namazı kazaya kalan kişi, güneşin doğuşundan istiva (kaba kuşluk) vaktine kadar olan zaman diliminde sabah namazının sünnetini ve farzını kaza eder. İmam Muhammed'e göre ise sabah namazının farzını kılmış, sadece sünneti kazaya kalmış kişi bu zaman biriminde sünnetin kazasını kılabilir. Kaba kuşluk girdikten sonra artık günün sabah namazının sünnet kazası kılınamaz.

Kaza Namazının Hesaplanması

  • Müslüman Olarak Doğanlar İçin Kaza Namazının Hesaplanması: Ömründe daha önce hiç namaz kılmamış ise; buluğ çağına girme yaşından itibaren hesap edilir. Buluğ çağına girme vaktini hatırlamıyorsa 15 yaşından itibaren, ihtiyaten 14-13 yaşından itibaren hesap eder.

Erkekler İçin Kaza Namazının Hesaplanmasına Örnek

20 yaşına gelen kişi şöyle hesap yapmalıdır. İhtiyatlı davranması evla olacağından 20-13=7 yıllık namazı kazaya kalmıştır.

7*365= 2555 günlük kaza namazı.

Her gün için beş vakit farz bir vakit ise vitir vacip namazının kazasını kılması gerekiyor. İster ise kendince bir çizelge oluşturur, kıldıkça işaretleyebilir. İster ise 7 sene boyunca her namazın arkasından kıldığı vaktin kazasını ekleyebilir. Öğle namazını kılan kişi son sünnetten sonra dört rekâtta geçmiş öğle namazının kazasını eklemesi gibi.

Kadınlar İçin Kaza Namazının Hesaplanmasına Örnek

20 yaşına gelen kişi şöyle hesap yapmalıdır. İhtiyatlı davranması evla olacağından 20-13=7 yıllık namazı kazaya kalmıştır. Ayda altı gün adet olup namazdan muaf olduğunu hesaplayacak olursak, (lohusalık günleri var ise onlar da hesaptan çıkartılır)

6*12=72 gün bir yıllık muaf olduğu süredir.

72*7= 504 gün yedi yıllık muaf süredir.

2555-504=2051 günlük kaza namazı kılması gerekir.

Namaz kılmış ve bir süreliğine terk etmiş ise terk ettiği bu süreyi hesap eder.

  • Müslüman Olarak Doğmayıp Sonradan Müslüman Olanların Kaza Namazının Hesaplanması: Kişi İslam'ın bilinmediği bir ülkede Müslüman olmuş ise, namaz ile tanışana kadar muaftır. Misal; başta gayrimüslimlerin yaşadığı bir ülkede Müslüman olmuş ve çevresinde namaz kılan kişileri görmemiş ise kişi namaz ile tanışana kadar muaftır. Fakat Türkiye gibi Müslüman bir ülkede İslam'a girmiş ise şehadet getirdiği an itibari ile namaz ile mükelleftir, kılmadığı her vakit kaza namazı olarak birikmektedir.

Kaza Namazının Niyeti

Niyet öncelikle kalp ile yapılır, kalbinde kılacağı namaza kanaat getirdikten sonra dil ile ikrarı daha güzeldir. Daha önce kazaya kalmış namazı kılmak isteyen kişi vakit tayini yapmalıdır.
Misal; Niyet ettim Allah rızası için dün kazaya kalan öğle namazını kılmaya, kazaya kalan ilk öğle namazının kazası veya son öğle namazının kazası diye tayin edilir.

Kaza namazları vakit namazları kılındıktan sonra kılınmalıdır.

Tertip sahibi olan kişilerin durumu tamamen farklıdır.

NOT: Bazı kaynaklarda geçen "şu günde şu kadar namaz kılarsanız geçmiş namazlar af olunur" şeklindeki rivayetler asılsızdır. Bire bir namazların kazası kılınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayla

25 Haziran 2024 Salı

15 yaşımdayım 3 yıllık kaza namazım var nasıl kılabilirim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ayla Hanım,

Kaza namazlarını kılmak için öncelikle niyet etmek gerekiyor. Günde birkaç vakit kaza namazı kılabilirsiniz. Her namazı kılarken, "Niyet ettim Allah rızası için kaza namazını kılmaya" diyerek niyet edebilirsiniz. Düzenli olarak bu şekilde kaza namazlarını kılmaya devam ederseniz, zamanla tüm kaza namazlarınızı tamamlayabilirsiniz. Allah kabul etsin.

soru

Emine

04 Haziran 2024 Salı

Ben 16 yaşındayım ve 2 yıla kadar namaz kıldım sonra ara ara kılmaya başladım ve şimdi yeni başladım kazalarımı öğrenmek isterim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emine hanım, namaz kılmaya yeniden başlamanız çok güzel bir adım. Kaza namazlarınızı öğrenmek için geçmişte eksik bıraktığınız vakitleri gözden geçirebilirsiniz. Bunun için bir takvim oluşturarak hangi günlerde namaz kılmadığınızı hatırlamaya çalışabilir ve bu günleri not alabilirsiniz. Bu şekilde kaza namazlarınızı tamamlamanız daha düzenli olacaktır. Allah ibadetlerinizi kabul etsin.

2. Cevap
cevap

İlliyyun

Tam olarak bilmen zor bence. Ama şöyle yapabilirsin; her kıldığınız namazdan sonra kazasını kıl. Sabah namazını kıldıktan sonra kaza, öğle den sonra, ikindi den sonra, akşam ve yatsıdan sonra kazalarını kıl. Babannem her namazında böyle yapardı. Bende öyle kılardım çünkü bende hesaplayamamıştım.

soru

FATMA YZAR

04 Haziran 2024 Salı

34 YAŞINDAYIM KAC REKAT KAZA NAMAZIM VAR

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba FATMA YZAR,

Kaç rekat kaza namazınız olduğunu tam olarak belirleyebilmek için geçmişte kaç vakit namazı kılmadığınızı bilmek gerekir. Geçmişte kılmadığınız her vakit namaz için beş vakit namazdan her birini kaza etmeniz gerekecektir. Bu konuda bir uzmanla veya dini bir otoriteyle görüşerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Namazlarınızı kaza ederken niyet ederek ve düzenli bir şekilde kılmaya özen göstermeniz önemlidir.

Saygılar,
[İmza]

2. Cevap
cevap

Nema

Merhaba Fatma hanım, kaza namazlarınızı hesaplayabilmeniz in blue çağına girdiğiniz yaş önemlidir. Çünkü blue çağı ile beraber namaz farz olur. Bile çağına girdiğiniz yaşı söylerseniz doğru bir şekilde kaza namazlarınızı hesaplayabiliriz. Aşlah kabul etsin.

soru

keramettin bakırsülfür

30 Mayıs 2024 Perşembe

Yandı gülüm keten helva. Yetmiş yaşındayım. Bir gün bile namaz kılmadım. Kalan ömrümde bu kaza namazları yetişmez. Ömür garantisi verilsin diyorum... Hocalar ne der acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Saygıdeğer büyüğüm, Allah rahmetini ve merhametini esirgemez. Geçmişte kılmadığınız namazlar için tövbe edin ve kalan ömrünüzde elinizden geldiğince ibadetlerinizi yerine getirmeye çalışın. Allah'ın rahmeti geniştir, inşallah kabul eder.

soru

Yasemin

26 Mayıs 2024 Pazar

Selamün aleyküm ben birbucuk Aydan beri namaz kılıyorum ve kılmadıgım namazları nasıl hepablıcam bilmiyorum Allah rızası için bana yardım edermisiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aleyküm selam Yasemin hanım,

Öncelikle namaza başladığınız için tebrik ederim. Kılmadığınız namazların kazasını kılmak için her gün eksik olan namazlarınızdan bir veya daha fazla kaza namazı kılabilirsiniz. Örneğin, her gün bir vakit fazladan namaz kılarak geçmişteki eksik namazlarınızı telafi edebilirsiniz. Detaylı bilgi ve yönlendirme için bir din görevlisiyle görüşmenizi tavsiye ederim. Allah yardımcınız olsun.

Selamlar.

2. Cevap
cevap

Neşide

sevgili yasemin öncelikle namaza başlaman isabetli bir davranış olmuş. Daha önceki yıllara ait kaza namazlarını hesap ederken buluğ

çağına erdikten sonrayı hesap edeceksin. Ayrıca ay hali (adet) dönemini her ay için hesap etmek gerekir. Önemli olan sevgili kardeşim niyetinin halis olmasıdır. Bizler aciz birer kuluz yüce olan Allahdır.

soru

Yıldız

24 Mayıs 2024 Cuma

45 yaşındayım 5 doğumum var ara ara kıldım yalnız hiç kılmamış gibi hesaplamak istiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yıldız, 45 yaşında ve 5 doğum yapmış biri olarak, doğumlarını ve aralarındaki kısaları hesaba katmadan, toplam yaşınızı hesaplamak biraz karmaşık olabilir. Ancak, doğumlar ve aralarındaki kısaları dikkate almazsak, yaşınızı aynı şekilde 45 olarak kabul edebiliriz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz bir uzmanla görüşmenizi öneririm.

2. Cevap
cevap

Abılay Han

Birşey sormak istiyorum. Acaba bu hesabı yaparken 7 veya 8 yaşından itibaren hesaplasam bir sakıncası olur mu? Çünkü Efendimiz(s.a.s) çocuklarınıza 7 yaşından itibaren namazı öğretin demiştir. Elbette ki o yaşlarda farz değil fakat yine de o zamanı dahil etmek gerekir diye düşünüyorum.

soru

dav aras

24 Mayıs 2024 Cuma

32 yasındayim 17 yasında bulug cagına erdim kac yıllık kaza namazı kılmam lazım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Dav Aras,

15 yıllık kaza namazı kılmanız gerekiyor. Namazlarınızın kabul olması dileğiyle.

Selamlar,

2. Cevap
cevap

Revan

Merhabalar blug çağınan 15 sene geçmiş olduğundan 15 yıllık kaza namazınız birikmiştir. Vakit namazını kıldıktan sonra kazasını kılmanız en doğrusu olacaktır.

soru

seher

16 Mayıs 2024 Perşembe

allahın karşısına namaz kilmadan çıkmaya çok korkuyorum ama ikizlerim var çok zor oluyo onlarla uğraşmak kilmadigim için günahım nedir kaç yıl kaza borcum var ergenlige 14 yaşında girdim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Seher Hanım, Allah sizin niyetinizi ve çabalarınızı bilir. İkizlerle uğraşmanın zorluğunu anlıyorum. Namazlarınızı kılmadığınız dönemler için kaza namazı borcunuz olabilir, ergenliğe 14 yaşında girdiğiniz için bu yaştan itibaren kılmadığınız namazların kazası gerekir. Ancak, Allah'ın rahmetinin geniş olduğunu unutmayın, elinizden geldiğince ibadetlerinizi yerine getirmeye çalışın ve dua edin. Allah yardımcınız olsun.

2. Cevap
cevap

Nurbanu

Merhaba, seher hanım akil bağli olduğumuz taktirde namaz boynumuza farz olunmuştur, siz kılmaktan asla vazgeçmeyin mutlaka ikizlerinizle kılmak zor geliyorsa bile rabbimin sizin için bi mükafatı vardır mutlaka sabredin hiç birşey için geç değildir.

soru

Ela

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sayısını hatırlamadığım kaza namazlarım var ne yapmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ela hanım,

Sayısını hatırlamadığınız kaza namazları için öncelikle niyet ederek kaza namazlarınızı kılmaya başlayabilirsiniz. Kaza namazlarını kılarken niyetinizi "Niyet ettim Allah rızası için kaza namazımı kılmaya" şeklinde yapabilirsiniz. Düzenli olarak her gün belirli bir vakitte kaza namazı kılmak, eksiklerinizi tamamlamanıza yardımcı olabilir. Allah kabul etsin.

2. Cevap
cevap

Hayrani

Ela hanım merhaba. Sayısını bilmediğiniz kadar kaza namazlarının var ise yapmanız gereken şey, ergenlik dönemine girdiğiniz yani namazın artık farz olduğu yaşlarınızdan itibaren belli bir hesap ışığında kaza namazlarınızı kılmanızdır.

3. Cevap
cevap

Yasemin

Bencee sayısını bilmiyorsanız buluğ çağına girdikten sonra kaç yıl geçmişse bu zamana kadar hepsini kaza yapın çünki fazla olsun eksik olmasın birine 5 vakit namazın bir vaktini kaçırdım hangisi olduğunu hatırlamıyorum ne yapim demiş karşıdakide 5 vaktin hepsini kaza et demiş bu büyüklerin sözünden yola çıkarsak bizde hepsini kaza etmeliyiz

soru

Firdevs

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Cok namaz borcum var yas 45

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Firdevs,

Öncelikle bu konuda endişelenmenizi anlıyorum. Namaz borçları için kaza namazı kılabilirsiniz. Günde birkaç vakit kaza namazı kılarak borçlarınızı azaltabilirsiniz. Allah niyeti ve çabayı bilir ve değerlendirir. Önemli olan niyet etmek ve elinizden geleni yapmaktır. Allah yardımcınız olsun.

2. Cevap
cevap

Siren

Merhaba, firdevs hanım Allah bizleri affetsin ona olan borcumuz çok sizin içinde hala geç sayılmaz namazlarınıza başlayın tövbe edin kimin namazı kabul olunur bilinmez.

soru

Ayşe

09 Mayıs 2024 Perşembe

35yaşındayım.2 kez doğum yaptım.Ara ara kılıp terk ettim.Allahın izniyle bırakmayacagım artık.Adet sürem 7 gün.Ne kadar kazaya kalmış namazım var.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayşe Hanım, kazaya kalmış namazlarınızı hesaplamak için geçmişte ne kadar süreyle namaz kılmadığınızı ve hangi günlerde namaz kılamadığınızı belirlemeniz gerekir. Bu hesaplamayı yaparken, doğum yaptığınız dönemlerdeki lohusalık sürelerini de dikkate almalısınız. En doğru hesaplama için bir uzmana veya dini bir rehbere başvurabilirsiniz. Namazlarınızı telafi etmek için elinizden geleni yapmanız ve niyetiniz çok önemlidir. Allah yardımcınız olsun.

2. Cevap
cevap

Dilek

7 gün boyunca 20 rekat farz ve vitr vacip namazınızı kaza etmeniz gerekiyor. Bu durumda 207 den 140 rekat kılmanız gerekmektedir.

soru

Melek yildirim

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Namaz borcumu hesaplarmisiniz yas 43 13 te adet oldum sure9

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Melek yildirim, namaz borcunuzun hesaplanmasi biraz detayli bir islem gerektirir. Genel olarak, 43 yasiniza kadar 30 yillik namaz borcunuz olabilir (13 yildan itibaren). Gunde 5 vakit namaz oldugunu dusunursek, yilda 1825 vakit namaz kiliyor olmaniz gerekirdi. Bunu 30 yilla carptigimizda toplamda 54,750 vakit namaz borcunuz olabilir. Ancak, bu hesaplamaya gunluk hayatinizda kildiginiz namazlari ve ozel durumlari dahil etmeniz gerekebilir. En dogru bilgi icin bir din adamina danismanizi tavsiye ederim.

2. Cevap
cevap

Hümeyra

Sabah namazı 4 rekat

Öğle namazı 10 rekat

İkindi namazı 8 rekat

Akşam namaxı 5 rekat

Yatsı namazı 13 rekat

Toplar isek 40 eder

1 günlük borcun 40

365 çarpı 40 eşittir 1200

43 ten 13 çıkar 30

30 çarpı 1200 eşittir 3600 rekat namaza tekamül eder bu dur borcun

soru

Kadriye

07 Mayıs 2024 Salı

Geçmiş namaz nasıl hesaplanır

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kadriye Hanım,

Geçmiş namazların hesaplanması için öncelikle ne kadar süre namaz kılmadığınızı belirlemelisiniz. Daha sonra her gün beş vakit namazın kılınması gerektiğini göz önünde bulundurarak, bu süreyi günlük beş vakit namazla çarparak toplam kılınması gereken namaz sayısını bulabilirsiniz. Bu şekilde adım adım eksik kıldığınız namazları hesaplayabilirsiniz. Allah kabul etsin.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

İsnâ

Merhabalar blue çağına girdiğiniz zamandan itibaren geçen zaman günler hesaplanır ve yıla çevrilir ona göre beş vakitin vakit namazından sonra kazası kılınır. Allah kabul etsin.

soru

hatice

01 Mayıs 2024 Çarşamba

36 yaşındayım kaza namaz borcumu nasıl hesaplarım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hatice Hanım,

Kaza namaz borcunuzu hesaplarken öncelikle ne kadar süre boyunca namaz kılmadığınızı belirlemeniz gerekiyor. Daha sonra bu süre içerisindeki her gün için beş vakit namaz borcunuz olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, 5 yıl boyunca namaz kılmadıysanız, 5 yıl x 365 gün x 5 vakit namaz şeklinde hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamayı yaptıktan sonra çıkan sonuca göre kaza namazlarınızı kılabilirsiniz. Allah kabul etsin.

Selamlar,

2. Cevap
cevap

Süveybe

36 yaşındasınız 13 14 yaşında ergen oluyorsunuz yani namaz farz olıyor size hiç kılmadığınızı düşünürsen gün 40 rekat borcunuz oluyor

36 eksi 14 eşittir 22 eder 22 senelik kaza namazı borcu uz var buda rekat olarak hesaplar isek yıllık 14600 ettiğine göre 22 çarpı 14600 buda eşittir 321.200 rekat namaz

soru

memet

21 Nisan 2024 Pazar

41 yaşindayım kaza namazlarım ne kadardır

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Memet,

Kaza namazlarının sayısını tam olarak bilmek zor olabilir, ancak kaç yıldır namaz kılmıyorsan o yılların toplam namaz sayısını hesaplıyabilirsin. Her gün için 5 vakit namaz kılmamış olduğunu düşünürsek, yılda 1825 vakit namaz eder. Bu şekilde toplam kaza namazlarını hesaplayabilirsin. Bu hesaplamanın üzerine hassasiyetle gidip adım adım kaza namazlarını kılmaya başlayabilirsin.

Selamlar,

2. Cevap
cevap

Oskay

Mehmet bey namazın farziyeti sizin ergenlik çağına erişmeniz ile beraber başlar. Ergenliğinizin 14 yaşında başladığını var sayacak olursak 41-1427 yıl. Bir yıl 365 gün olduğundan 273659855 gün. Günde beş vakit farz hanefi mezhebince vitir namazıda vacip olduğundan bir günün kazası ortalama 20 rekat. Sizin kıldığınızdan emin olduğunuz gün kadarını çıkarınız.

soru

ipek

19 Nisan 2024 Cuma

1989 doğumluyum.12 yaşında mazeret oldum.3 yıldır düzenli namaz kılıyorum inşallah.kaza borcum ne kadar?ayrı ayrı istiyorum ben örneğin sabah namazı farzı,öğle namazı farzı?Allah razı olsun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ipek hanım, namaz borcunuzu hesaplamak için detaylı bir hesaplama yapmak gerekir. Ancak, genel bir yaklaşımla şöyle hesaplayabilirsiniz:

1989 doğumlu iseniz ve 12 yaşında mazeret olduysanız, 2001 yılında mazeret oldunuz. O tarihten itibaren namaz borcu birikmeye başlamış olur. 3 yıldır düzenli namaz kıldığınıza göre, 2020 yılından itibaren namazlarınızı düzenli kılıyorsunuz. Dolayısıyla 2001 ile 2020 arasındaki yıllar için namaz borcunuz var.

- Sabah namazı farzı: günde 1 vakit
- Öğle namazı farzı: günde 1 vakit
- İkindi namazı farzı: günde 1 vakit
- Akşam namazı farzı: günde 1 vakit
- Yatsı namazı farzı: günde 1 vakit

19 yıl boyunca (2001-2020) her bir namaz vakti için borcunuz şu şekilde hesaplanabilir:

- Sabah namazı farzı: 19 x 365 = 6,935 vakit
- Öğle namazı farzı: 19 x 365 = 6,935 vakit
- İkindi namazı farzı: 19 x 365 = 6,935 vakit
- Akşam namazı farzı: 19 x 365 = 6,935 vakit
- Yatsı namazı farzı: 19 x 365 = 6,935 vakit

Bu şekilde her bir namaz vakti için borcunuzu hesaplayabilirsiniz. Allah yardımcınız olsun ve namazlarınızı kabul etsin.

2. Cevap
cevap

Ahdi

2018-198929 yaşındasınız. 12+315 yıl namazdan muafsınız. 29-1514 yıl yükümlüsünüz. Yazmadığınız için ortalamayı 6 günden alıyorum. Yıl 12 ay ve siz ayda 6 gün adet olduysanız 126 72 yılın 72 günü muafsınız. 7214 1008 gün toplamda muafsınız. Toplamda 14 yıl kılınmamış namaz 14365 5110 gün. 5110- 10084102 gün. Her vakit için.

soru

Hacer

19 Nisan 2024 Cuma

36 yaşındayım 12 yaşında adet oldum iki doğum yaptım hiç namaz kılmadım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hacer, her zaman yeni bir başlangıç yapma şansın olduğunu unutma. Önemli olan niyet ve kalpten gelen istektir. Dilersen yavaş yavaş başlayabilirsin. Kendine inan ve adım adım ilerle. Sevgiler.

2. Cevap
cevap

Ülfer

İslamın şartlarından biri olan namaz kılmak müslümanların en önemli ibadetlerinden biridir. Namaz, aklı dengesi yerinde olan her insan için farz bir ibadettir. Namaz günde beş vakit kılınır. Eğer namazı vakti geçmesine rağmen kılınmamışsa kaza namazı kılınabilir. Kaza namazı sadece farz ve vitir vacipler içindir sünnetlerde kılınmaz.

soru

Aylin

14 Nisan 2024 Pazar

Kazalarimiz icin 5 vakit namazinda sadece farzlarini kılıyoruz değil mi heryerde farkli birsey yaziyoe kafam iyice karıştı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, kazalarınızı kılarken sadece farzlarını kılmanız yeterlidir.

soru

Zeynep

14 Nisan 2024 Pazar

11 yaşımda buluğ çağına girdim 12 yaşındayım bir 3 4 aylık namaz borcum var ne kadar namaz kılmam gerekiyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zeynep,

Öncelikle buluğ çağına girdiğin için bu sorumlulukların farkında olman çok güzel. Namaz borcunu hesaplamak için, namaz kılmadığın süreyi gün olarak belirleyip her gün için beş vakit namaz kılman gerekiyor. Örneğin, 3 aylık bir süre yaklaşık 90 gün eder ve her gün beş vakit namaz olduğundan 90 x 5 = 450 vakit namaz borcun olabilir. Aynı şekilde 4 aylık süre için de 120 x 5 = 600 vakit namaz borcun olur. Bu şekilde hesaplayarak borçlarını kılabilirsin. Allah kabul etsin.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Kılavuz

Merhaba, zeynep hanım 10 yaşında başlıyor kaza namazı işte hesaplayın o zaman bulursunuz.

soru

Serap

07 Nisan 2024 Pazar

31 yaşındayım düzenli kıldığım seneler var ama hesaba dökemiyorum hiç kilmamış gibi hesaplamak istiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Serap Hanım,
Geçmişte düzenli kıldığınız namazları hesaba dökmek yerine, bundan sonrası için düzenli bir şekilde devam etmeye odaklanmak en iyisi olabilir. Geçmişte kılanlarınızı hesaba katmak zor oluyor olabilir, fakat Allah niyetinizi ve gayretinizi bilir. Önemli olan şu andan itibaren en iyi şekilde devam etmektir. Rabbimiz her şeyi en iyi şekilde bilendir ve niyetlerimize göre bizleri değerlendirir.

2. Cevap
cevap

Celilay

Serap hanım eğer başarabilecekseniz hiç kılmamış gibi hesaplayın. Fakat kılamama şüpheniz varsa kıldığınızdan emin olduğunuz seneleri hesaptan düşebilirsiniz. Hiç kılmamış gibi hesaplarsanız kalbinizin daha rahat edeceğini düşünüyorsunuz. Bu nedenle düzenli bir şekilde hergün azar azar kazalarınızı bitirebilirsiniz. İlk etapta kendinizi çok yormayın bu sizin hemen pes etmenize sebep olabilir.

soru

Anne

05 Nisan 2024 Cuma

25 yasindayim 12 yasinda adet oldum 2 dogumum var ara ara namaz kildim ama hic kilmamis gibi hesaplamak istiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Anne Hanım,
Namaz borçlarınızı hesaplamak için belirli bir yöntem izleyebilirsiniz. 12 yaşından itibaren şu ana kadar geçen süreyi ve ara ara kıldığınız namazları çıkararak kalan süreyi hesaplayabilirsiniz. Bunu yaparken, her gün 5 vakit namazı hesaba katmanız gerekecek. Dini danışmanlık hizmetlerinden de destek alarak daha kesin bir hesaplama yapabilirsiniz. Allah ibadetlerinizi kabul etsin.

2. Cevap
cevap

Gülcem

Kılmış olduğunuz namazlarınızı tam olarak hesaplayıp, kalan namazları ise ona göre düşseniz sizin için elbette daha kolay olur. Çünkü İslam dinî mutlak bir kolaylık dinidir. Kendinizi zorlamadan ve namazdan da sıkılmadan kazaları kılmanız gerekir. Kaza namazı kılıyorum diye de esas farzları terk etmemek lazımdır. Bilinmeli ki bazen namazın kazası olmaz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Akşam Namazı Vakti

Akşam Namazı Vakti

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sabah Namazının Kazası

Sabah Namazının Kazası

Tevbe Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Tevbe Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Yatsı Namazı Nasıl Kılınır

Yatsı Namazı Nasıl Kılınır

Namazda Okunacak Dualar

Namazda Okunacak Dualar

Namaz Rekatları Nasıl Kılınır?

Namaz Rekatları Nasıl Kılınır?

Güncel

Abdesti Bozan Şeyler Nelerdir?

Abdesti Bozan Şeyler Nelerdir?

Güncel

Ezan Sözleri ve Okunuşu

Ezan Sözleri ve Okunuşu

Güncel

Namazın Farzları Nelerdir?

Namazın Farzları Nelerdir?

Öğle Namazının Kılınışı

Öğle Namazının Kılınışı

Namaz Ne Zaman Farz Kılındı?

Namaz Ne Zaman Farz Kılındı?

Öğle Namazı Rekatları

Öğle Namazı Rekatları

Namaz ile İlgili Hadisler

Namaz ile İlgili Hadisler

Namazın Şartları Nelerdir?

Namazın Şartları Nelerdir?

Akşam Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Akşam Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Hacet Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Hacet Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Teheccüd Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Teheccüd Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Namazda Huşu Nasıl Olmalıdır?

Namazda Huşu Nasıl Olmalıdır?

Namaz Başörtüsü

Namaz Başörtüsü

Akşam Namazı Kaç Rekat

Akşam Namazı Kaç Rekat

Namazda Gülmek Namazı Bozar mı?

Namazda Gülmek Namazı Bozar mı?

Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?

Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?

Nafile Namazlar Nedir ve Nasıl Kılınır?

Nafile Namazlar Nedir ve Nasıl Kılınır?

Namaz Elbisesi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Namaz Elbisesi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Namaz Niçin Kılınır?

Namaz Niçin Kılınır?

Namaz Kılmamanın Cezası Nelerdir?

Namaz Kılmamanın Cezası Nelerdir?

Yatsı Namazı Nasıl Kılınır Tüm Rekatları

Yatsı Namazı Nasıl Kılınır Tüm Rekatları