Sünnet Namazlar Nasıl Kılınır?

Sünnet ve nafile namazlar, Müslümanların ibadet hayatında önemli bir yer tutar. Sünnet namazlar, farz ve vitir namazlarından sonra kılınarak sevap kazanma amacı taşırken, nafile namazlar farklı türlere ayrılır. Her iki namaz türü de, Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) örnekliğiyle, ruhsal ve manevi bir derinlik kazandırır.
Sünnet Namazlar Nasıl Kılınır?
07 Eylül 2024
Sünnet Namazlar

Sünnet namazlar, farz ve vitir namazlarını kıldıktan sonra daha fazla sevap elde etmek için Peygamber Efendimiz'in tavsiyesi üzerine kılınan nafile namazlardır. Her sünnet namaz aynı zamanda nafile namaz iken, her nafile namaz sünnet değildir. Sünnet namazlardan kılmadığımız takdirde sorumlu değiliz ve bu, borç hanemize günah olarak yazılmaz. Sevabından ve feyzinden nasip almak için kıldığımız takdirde sevabını kazanırız. Peygamber Efendimiz (S.A.V.), her konuda örnek olduğu gibi, kılınacak namazlar konusunda da örnek teşkil etmektedir. Efendimiz (S.A.V.), her namaza farklı değer vermiştir. Kimi sünnet namazlarını şiddetle tavsiye ederken, kimi sünnet namazlarını da hafif önemseyerek tavsiye etmiştir.

Nafile Namazlar

Nafile namazlar, "Revatib" ve "Regaip" olmak üzere ikiye ayrılır.

Revatib Sünnetler

Farz namazlardan önce veya sonra kılınan müekked ve gayr-i müekked namazlardır.

  • Müekked Sünnetler: Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) sürekli önem vererek yaptığı ve çok nadiren terk ettiği farz ve vacip olmayan sünnetlerdir. Sabah, öğlen, akşam, cuma namazlarının sünnetleri ve yatsının son sünnetidir.
  • Gayr-i Müekked Sünnetler: Peygamber Efendimiz'in ara sıra terk ettiği sünnetlerdir. İkindi ve yatsı namazında farzdan önce kılınan dört rekâtlık sünnetlerdir.

Regaip Sünnetler

Teheccüt ve evvabin gibi Peygamber Efendimizin tavsiyesi ve örnek olması üzerine kılınan sünnetlerdir.

  • Teheccüt Namazı: Gece uykudan uyanarak namaz kılmaktır. Peygamber Efendimiz, iki rekâtla 12 rekât arasında kılardı. Peygamber Efendimize farz olan bu gece namazına devam edenin kabir azabından kurtulacağı ve kabrinin nurlanacağı rivayet edilir. Efendimiz (S.A.V.) bir hadisinde, "Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır" (Müslim) buyurmuştur. Peygamber Efendimiz, yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan yatıp uyurdu, gece kalkarak bir müddet teheccüt namazı kıldıktan sonra vitir namazını kılar ve uyumadan sabah namazını kılardı.
  • Kușluk Namazı (Duha Namazı): Güneşin doğmaya başladığından 45 dakika sonra başlayıp, zeval vaktine kadar yani öğle namazına 45 dakika kalana kadar zaman içerisinde 2-12 rekât arasında kılınan sünnet namazıdır. Peygamber Efendimizin kuşluk zamanında 12 rekât namaz kılmaya devam edenler için Allah'ın (C.C.) cennette bir köşk bina edeceğini söylediği Tirmizi tarafından nakledilmiştir.
  • Evvabin Namazı: Bir anlamda Allah'a (C.C.) tövbe edenlerin kıldığı namazdır. Tövbe namazı diye bilinir. Peygamber Efendimiz, "Kim akşam namazından sonra kötü bir şey konuşmadan altı rekât namaz kılarsa bu kendisi için on senelik ibadete denk gelir" buyurmuşlardır. (Tirmizi)
  • Tahiyyetü'l-Mescid: Mescidin selamlanması anlamına gelmekle birlikte, asıl mescitlerin sahibi olan Allah'ın selamlanmasıdır. Peygamber Efendimiz, "Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan iki rekât namaz kılsın" buyurmuştur. Hanefi mezhebine göre kerahet vaktinde mescide girenin bu namazı kılması mekruh iken, Şafi mezhebine göre her vakit bu namaz kılınabilir. Cuma vaktinde imam hutbede iken mescide giren kişi bu namazı kılamaz.
  • Abdest ve Gusülden Sonra Namaz: Peygamber Efendimiz, "Her kim benim gibi abdest alır ve aklından bir şey geçirmeyerek iki rekât namaz kılarsa geçmiş günahları affolur" buyurmuştur. (Müslim, Buhari, Tirmizi)
  • Yolculuğa Çıkış ve Dönüş Namazları: Peygamber Efendimiz'in her yolculuğa çıkışında ve dönüşünde iki rekât namaz kıldığı rivayet edilmektedir. Bu namaz, yolculuğa çıkarken Allah'tan (C.C.) kaza ve hayırsız işlerden sığınmak ve işlerinin yolunda gitmesi için kılınır. Dönüşte ise Allah'a (C.C.) şükür için kılınmaktadır. Yolculuğa çıkarken evde, dönüşte ise mescitte kılınması faziletli olanıdır.
  • Hacet Namazı: İnsanlar yaşamı boyunca hep kendileri için hayırlı olan bir şeyler isterler. İşlerinde başarılı olmak, mutlu bir yaşam sürmek veya sıkıntılarından kurtulma isteklerini Allah'tan (C.C.) namazla istemeleri, isteklerinin kabulü için vesiledir. Kişinin bir muradı olduğunda, taze bir abdest alarak iki rekât hacet namazı kıldıktan sonra dua ederek isteğini Allah'a (C.C.) bildirirse, bu Allah'ın (C.C.) hoşuna gider ve inşallah duasını kabul eder. Çok önemsenmesi gereken bir sünnet namazdır.
  • İstihare Namazı: İnsanlar yaşamlarında karar verecekleri birçok olaylarla karşılaşırlar ve kendi haklarında hangisinin daha hayırlı olacağına karar veremeyebilirler. İşte bu noktada, hangi kararın haklarında hayırlı olacağını taze abdest aldıktan sonra iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah'a (C.C.) dua ederek yardım dilemesiyle birlikte, samimi ve inanarak yapılırsa Allah (C.C.) kuluna bir işaret vererek bu isteğin hayırlı mı hayırsız mı olacağını bildirebilir. Namazdan sonra kişi huzur buluyorsa hayırlıdır, şayet sıkıntı duyuyorsa bu hayırsız olacaktır anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda da kişi rüya görür, rüyasında iyi şeyler görürse hayra, kötü şeyler görüyorsa hayırsız olacağına yorumlanır.
  • Tövbe Namazı: Her insan hayatında mutlaka günah işler. Günahlarından arınmaları için tek yol Allah'tan af dilemektir. Bu namaz ile yapılırsa daha eftaldir. Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Bir kul günah işlerse, sonra kalkıp güzelce abdest alıp temizlenip ve iki rekât namaz kılarak Allah'tan (C.C.) bağışlanmak dilerse, Allah (C.C.) onu mutlaka affeder."

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mustafa Tufan

03 Ağustos 2024 Cumartesi

Sünnet ve nafile namazlarının önemi nedir? Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) bu namazları tavsiye etmesinin nedeni nedir? Özellikle teheccüt ve evvabin namazları hakkında daha fazla bilgi verir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mustafa Tufan Bey,

Sünnet ve Nafile Namazlar: Sünnet ve nafile namazlar, farz namazların yanı sıra kılınan ve Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) bizzat uygulayarak tavsiye ettiği ibadetlerdir. Bu namazlar, müslümanın Allah'a olan bağlılığını ve sevgisini daha da güçlendirmeye yarar.

Teheccüt Namazı: Gece yarısından sonra kılınan ve çok faziletli kabul edilen bir namazdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.), teheccüt namazının müslümanların manevi gelişimi için çok önemli olduğunu belirtmiştir. Bu namaz, gece uykudan kalkılarak kılındığı için kulun Allah'a olan bağlılığını ve fedakârlığını gösterir.

Evvabin Namazı: Akşam namazından sonra kılınan bu namaz, altı rekât olarak eda edilir. Evvabin namazı, Allah'a yakınlaşmak ve günahlardan arınmak için çok faziletli kabul edilir.

Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) bu namazları tavsiye etmesinin nedeni, müslümanların Allah'a yakınlaşması ve manevi hayatlarının zenginleşmesidir. Bu ibadetler, farz namazların eksikliklerini tamamlamak ve kulun Allah ile olan bağını kuvvetlendirmek için önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Kuşluk Namazı Vakti Ne Zamandır?

Kuşluk Namazı Vakti Ne Zamandır?

Namazın Farzları Nelerdir?

Namazın Farzları Nelerdir?

İlginizi Çekebilir
Kaza Namazı Hesaplama

Kaza Namazı Hesaplama

Namaz Kimlere Farzdır

Namaz Kimlere Farzdır

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Dilek Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Dilek Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Namazda Okunacak Dualar

Namazda Okunacak Dualar

Yatsı Namazı Nasıl Kılınır Tüm Rekatları

Yatsı Namazı Nasıl Kılınır Tüm Rekatları

Tesbihat Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tesbihat Nedir ve Nasıl Yapılır?

Namazın İnsana Kazandırdıkları?

Namazın İnsana Kazandırdıkları?

Güncel

Akşam Namazı Kaç Rekat

Akşam Namazı Kaç Rekat

Güncel

Yolcu Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Yolcu Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Güncel

Hacet Namazı Duası Okunuşu ve Anlamı

Hacet Namazı Duası Okunuşu ve Anlamı

Evvabin Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Evvabin Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Duha Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Duha Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Namaz ile İlgili Hadisler

Namaz ile İlgili Hadisler

Vitir Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?

Vitir Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?

Tevbe Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Tevbe Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Namaz ile İlgili Ayetler

Namaz ile İlgili Ayetler

Gece Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Gece Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Secde Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Secde Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Namaz Başörtüsü

Namaz Başörtüsü

Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?

Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?

Şafi Mezhebine Göre Namaz Nasıl Kılınır?

Şafi Mezhebine Göre Namaz Nasıl Kılınır?

Sabah Namazının Kazası

Sabah Namazının Kazası