Tövbe Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?
23 Temmuz 2024

Tövbe Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Tövbe Namazı

İnsanın Günah İşlemeye Müsait Olması

İnsanlar yaradılış itibariyle günah işlemeye eğilimli varlıklardır. Allah-u Teala, insanları yeryüzündeki en şerefli varlık olarak yaratmıştır. Öyle ki, yeryüzünde hiçbir varlığa vermediği pek çok sıfatı insanlara bahşetmiştir.

Tövbe Etmenin Önemi

  • Günah işlemiş veya günahsız olsun, tövbe ve istiğfar etmek ibadettir. Sevgili Peygamberimiz, geçmiş ve gelecekteki bütün günahlarının affedildiği müjdesine rağmen günde 70 bin defa tövbe ve istiğfar ederdi.
  • Allah-u Teâlâ, sonsuz şefkat ve merhametinden dolayı kullarını hep bağışlamak ister. Tövbe eden kulunun tövbesinden dolayı çok sevinir.
  • Kul, gaflete düşerek veya istemeden günah işlerse hemen tövbe ipine sarılmalıdır. Çünkü Allah-u Teala, kullarının her günah işlediklerinde hemen tövbe etmelerini ister. Bunu yüce Allah, Kuran'ı Kerim'de şu şekilde buyurmaktadır: "Şeytan seni bir kötülüğe sevk etmek girişiminde bulunursa hemen Allah'a sığın" (Fussilet, 41:36).
  • Bir gün Peygamber Efendimiz, Bilal-i Habeşi Hazretlerini yanına çağırdı ve şöyle buyurdu: "Ya Bilal, hangi amelinden dolayı benden önce cennete girdin? Dün gece önümde senin ayak seslerini duydum." Hazreti Bilal efendimiz ise şu şekilde cevap verdi: "Ne zaman bir günah işlesem hemen kalkar ve iki rekât namaz kılarak Rabbimden günahımdan dolayı beni affetmesini isterim." Bu cevabı alan Sevgili Peygamber Efendimiz (S.A.V) ise "İşte bu amelinin sayesinde" buyurdular.
  • Günahından dolayı tövbenin kabul olması için günah işleyen kulun, gerçek manada üzülmesi, pişman olması ve Allah-u Teâlâ'ya tam bir teslimiyetle tövbe ederek bir daha bu günahı işlemeyeceğine söz vermesi gerekir. Akabinde ise hiçbir sebepten dolayı tövbe ettiği günaha yaklaşmamalı, o günaha teşvik edecek yaklaşımlardan bile titizlikle kaçınmalıdır. Ancak bu şekilde gerçek manada tövbe etmiş sayılır. Eğer tekrar günaha dönerse eski günahları tekrar yazılır ve ettiği tövbeler de boşa gider. Yani diyelim ki, yıllarca içki içmiş bir insan sonradan pişman olsa, tövbe ederek içkiyi bıraksa, yıllarca ağzına sürmeden yaşasa ve bir gün herhangi bir sebeple veya bir gaflet anında bir yudum içki bile içse tövbesi bozulur. Tövbe etmeden önceki günahları da tekrardan yazılır.
  • Kul günah işlediği zaman günahında ısrarcı olmayıp hemen tövbe etmelidir. Çünkü insanlar fanidir ve ölüm kimsenin zannettiği kadar uzak değildir. Tamamı ile pişman olan kullarına her zaman rahmet eden çok bağışlayıcı bir Rabbimiz vardır. Allah-u Teâlâ'dan hiç ümit kesmeden bütün kalbinizle af ve mağfiret dilemeliyiz.
  • Ümmetine tövbe etmenin önemini anlatmak için Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V) "Bir kul günah işledikten sonra o günahından pişman olup, güzelce bir abdest aldıktan sonra, iki rekât namaz kılarak, Allah-u Teâlâ'dan affedilmeyi dilerse yüce Allah mutlaka affeder" buyurduktan sonra şu ayeti kerimeyi okudu: "Onlar çirkin günah işledikleri veya herhangi bir günaha girdikleri zaman Allah'ı hatırlarlar ve kendilerini affetmesi için ona niyazda bulunurlar. Günahlarını ise Allah'tan başka affedecek kimdir? Ve onlar işledikleri günah da bile bile ısrar da etmezler." (Ali İmran, 3:135).

Hangi Durumlarda Tövbe Namazı Kılınır?

  • Hayatı boyunca günahlar içinde dininden ve Rabbinden uzak yaşamış bir insan, günahlarından sıyrılıp yeni tertemiz bir hayata başlamayı dilerse, güzelce bir gusül abdesti alarak tövbe namazı kıldıktan sonra, tam bir pişmanlık ve gözyaşları ile Allah'tan affedilmeyi dilerse hiç şüphesiz ki Allah-u Teâlâ günahlarını affeder. Annesinden yeni doğmuş gibi günahsız ve tertemiz olur.
  • Normal bir Müslüman küçük veya büyük gaflet halinde bir günah işlerse, affedilmesine vesile olması için tövbe namazı kılabilir.
  • Günah işlememiş olan bir insan, bilmeyerek işlediği bir günahı varsa, niyetiyle tövbe namazı kılabilir.

Tövbe Namazı Nasıl Kılınır?

Tövbe namazı, günlük kıldığımız namazlar gibi, en az iki rekât olmak kaydıyla istediğiniz kadar kılınabilir. Daha etkili olması istenirse, Fatiha'dan sonra Ayetel Kürsi gibi mana bakımından öne çıkmış ayetleri de okuyabilirsiniz. Namazın ardından tövbe istiğfar duası okunarak dua edilir.

Tövbe Namazı Kılmanın Vakti veya Özel Bir Günü Var mıdır?

Namaz kılınması mekruh olan vakitler dışında her vakitte kılınabilir. Ama özellikle ıssız mekanlarda, cuma vakitlerinde ve cuma gecelerinde, kandillerde, arife günlerinde kılınması daha uygundur. Kerahat vaktinde değilse günah işledikten hemen sonrası en uygun olan vakitlerdendir.

Tövbe İstiğfar Duası

Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezi la ilahe illa hûve'l-hayyü'l-kayyümü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zalimin li-nefsihi, la yemlikü li nefsihi mevten ve la hayaten ve la nüşûra ve es'e'lühul vel mağfirete vel hidayete lena innehu hüvet tevvabür rahîm.

Ya Rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan ve bütün azalarımdan bilerek ve bilmeyerek işlediğim bütün günah ve hatalarımdan pişman oldum. Küfür, günah, şirk ve ne tür günah hasıl olduysa, cümlesine tövbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha işlememeye azm-ü cezm-ü kast eyledim. Sen bu yapmış olduğum tövbemi kabul eyle. Bir daha nefsime ve şeytana uyarak tekrarlama imkan verme ya Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki; Peygamberlerin ilki Adem Aleyhisselam'dan Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa'ya varıncaya dek gelmiş geçmiş bütün Peygamberler haktır ve gerçektir. Hepsine iman ettim. Bütün Peygamberlerin getirdiği kitaplara ve içindeki emirlere inandım. Dilimle ikrar, kalbimle tasdik eyledim ve yine ikrar ve tasdik ediyorum ki; Peygamberlerin sonuncusu Hazreti Muhammed (S.A.V)'dir.

Amentü billahi ve melaiketihi ve kütübihi ve rusulihi. Vel yevmil ahiri vebil kaderi hayrihi ve şerrihi vel ba'del subatel mevt. Hakkun Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden Abduhu ve Rasuluhu.

İnsan oğlu fıtrat olarak ne kadar günahlardan sakınmaya çalışırsa çalışsın, hiç tahmin etmediği bir şekilde bilerek veya bilmeyerek günah işleyebilir. Kul ne kadar günahkâr olursa olsun, karşısında onu her zaman affetmek isteyen, kendisini çok seven ve çok merhametli bir Allah var. Bu sebepten her mümin yukarıdaki dua ile her zaman tövbe ve istiğfarda bulunarak Rabbine karşı mahcubiyetini dile getirmelidir. Allah C.C. cümlemizin günahlarını affetsin. (Âmin)

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Oğuzbala

23 Temmuz 2024 Salı

Ben de zaman zaman gaflete düşüp günah işlediğimi fark ediyorum. ޞimdi bu tövbe namazını kılsam ve bu dua ile Allah'tan af dilesem, gerçekten günahlarım affolur mu? Yani, tam bir pişmanlık ve teslimiyetle tövbe ettiğimde Rabbim beni bağışlar mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Oğuzbala bey, İslam inancına göre, samimi bir tövbe eden kişinin günahlarının affolacağı belirtilmiştir. Yüce Allah, tövbe eden kullarını bağışlamayı seven ve merhameti geniş olandır. Eğer gerçekten içten bir pişmanlık duyuyorsanız ve bir daha aynı günahı işlememeye kararlıysanız, Rabbimiz'in sizi bağışlayacağına inanabilirsiniz. Tövbeyi ihmal etmeyin ve Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Samimi dualar ve tövbelerle O'na yönelin, inşallah affedilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Namaz ile İlgili Ayetler

Namaz ile İlgili Ayetler

Haber Bülteni

Güncel

Namazda Gülmek Namazı Bozar mı?

Namazda Gülmek Namazı Bozar mı?

Güncel

Gece Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Gece Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Güncel

Namaz Duaları Okunuşu ve Anlamı

Namaz Duaları Okunuşu ve Anlamı

Namazın Şartları Nelerdir?

Namazın Şartları Nelerdir?

Dilek Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Dilek Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Namaz Ne Zaman Farz Kılındı?

Namaz Ne Zaman Farz Kılındı?

Kuşluk Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Kuşluk Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Ezan Sözleri ve Okunuşu

Ezan Sözleri ve Okunuşu

Zuhri Ahir Namazı

Zuhri Ahir Namazı

Kandil Namazı Nasıl Kılınır?

Kandil Namazı Nasıl Kılınır?

Sabah Namazı Tesbihatı Nasıl Yapılır?

Sabah Namazı Tesbihatı Nasıl Yapılır?

Yolcu Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Yolcu Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

Cuma Namazı Kaç Rekattır?

Cuma Namazı Kaç Rekattır?

Vitir Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?

Vitir Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?

Hacet Namazı Duası Okunuşu ve Anlamı

Hacet Namazı Duası Okunuşu ve Anlamı

Namaz Rekatları Nasıl Kılınır?

Namaz Rekatları Nasıl Kılınır?

Öğle Namazı Rekatları

Öğle Namazı Rekatları

Hangi Vakitlerde Namaz Kılınmaz?

Hangi Vakitlerde Namaz Kılınmaz?

İkindi Namazı Nasıl Kılınır? Sünnetleri ve Farzları

İkindi Namazı Nasıl Kılınır? Sünnetleri ve Farzları

Namazın Mekruhları Nelerdir?

Namazın Mekruhları Nelerdir?

Namaz Başörtüsü

Namaz Başörtüsü